Selasa, 28 Februari 2017

Kisah si pesakit kanser paru-paru yang telah bebas sepenuhnya dari kanser

Kanser ialah penyakit yang sangat digeruni sehingga penghidapnya mahupun ahli keluarga  sanggup melakukan apa sahaja yang difikirkan boleh menyembuhkan kanser. Pengesanan dan rawatan awal sangat penting untuk menyelamatkan nyawa penghidap kanser. Ketahui lebih lanjut tentang kanser (Artikel mengenai kanser )

Harini saya ingin kongsikan kepada anda tentang kisah seorang pesakit kanser paru-paru tahap 4 yang telah menjalani kemoterapi dan mendapat side effect yang teruk kesan daripada rawatan kanser 😭.

Beliau ialah Master Law Chu Hian ,bekas pembaca berita NTV7 . Nampak seperti mustahil kan untuk sembuh ? Testimoni ini bukan edit yaa~ ini adalah testimoni yang sebenar .. nanti saya share gambar beliau terkini.


Semasa beliau menghidap kanser, beliau sangat kurus , muka pucat tak bermaya , rambut gugur sampai botak licin kesan daripada rawatan kemoterapi . Sebelum ini pelbagai rawatan yang telah beliau jalankan, duit pun bukan sikit beliau telah habiskan untuk merawat kanser yang dihidapinya .Namun. selepas mengamalkan vivix secara konsisten akhirnyaa ! Beliau sihat seperti sediakala, mugkin kalau korang jumpa beliau tak sangka dia merupakan seorang bekas penghidap kanser.

Setelah itu, beliau telah berhenti kerja dan fokus sepenuhnya untuk membuat bisnes shaklee .. and now he the master ! Stage paling tinggi dalam shaklee.. Kisah beliau sangat memberi inspirasi kepada kita semua..

Umur beliau sekarang adalah 53 Tahun, But korang mesti akan terkejut bila lihat gambar terkini beliau ~ awet muda gituuuu ...sebab ?? hah pekena vivix laa ~ haha, tapi betul tau, jika korang amalkan vivix bukan sahaja penyakit sembuh malahan banyak lagi side effect yang korang dapat.

Gambar terkini beliau .. semasa majlis Business Leadership National Conference (BLNC ) yang bertempat di Sunway Pyramid Kuala Lumpur .

Jika korang berminat untuk menjadi Ahli shaklee atau membeli produk shaklee especially vivix boleh hubungi saya di 0148645784 (Jesnah Joseph ) . Atau anda juga boleh terus klik link dibawah untuk membeli vivix.

                                               "BELI VIVIX SEKARANG "

Isnin, 27 Februari 2017

Artikel Mengenai Kanser

Semua tahu kanser merupakan penyakit yang amat berbahaya dan boleh membawa maut. Sesiapa pun yang didapati menghidap penyakit ini akan rasa putus asa dan harapan untuk hidup ~ seperti kita sedia maklum kanser merebak dengan sangat cepat jika anda lambat untuk mendapatkan rawatan.

Fakta asas kanser
-Kanser adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal sel-sel yang tidak normal atau abnormal didalam badan. Ia berpunca daripada kegagalan sistem imun berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit serius dan kematian.

Sel normal didalam badan
-Tubh kita terdiri daripada trilion sel hidup. Sel-sel badan yang normal berkembang, erpecah untuk membuat sel-sel baru dan mati dengan cara yang teratur. Pada tahun-tahun awal kedhidupan seseorang, sel-sel normal berpecah dengan lebih cepat untuk membolehkan mereka membessar. Setelah seseorang itu menjadi dewasa, kebanyakan sel berpecah hanya untuk menggantikan sel rosak, sel mati atau untuk membaiki kecederaan.

Bagaimana kanser bermula ?
-Kanser bermula apabila sel-sel di bahagian badan mula tumbuh diluar kawalan. Pertumbuhan sel kanser adalah berbeza daripada pertumbuhan sel yang normal. Ia tidak mati, sebaliknya terus berkembang dan membentuk sel yang baru, yang tidak normal. Sel-sel kanser juga boleh menyerang (tubuh didalam) tisu-tisu yang lain, sesuatu yang sel normal tidak boleh lakukan. Pertumbuhan di luar kawalan dan menyerang tisu-tisu lain adalah apa yang membuatkan sel menjadi sel kanser.
Ini berlaku disebabkan sistem pengawasan imun badan tidak aktif. Sistem pengawasan imun yang aktif akan memilih, mengenalpasti dan memusnahkan agen karsinogenik (agen yang menyebabkan kanser) yang setiap hari memasuki badan kita. Mereka yang mempunyai sistem imun yang sihat dan kuat akan terhindar daripada kanser. Mereka yang tindakbalas sistem imunnya tidak berfungsi dengan baik berhadapan dengan risiko kanser yang lebih tinggi.
Masalahnya adalah semakin hari semakin lemah sistem imun kita. Kita tidak dapat lari daripada keadaan yang melemahkan sistem imun seperti pencemaran udara, racun perosak, bahan tambahan dalam makanan, kekurangan nutrien, stres dan lain-lain. Justeru kita perlu meningkatkan pertahanan imun semula jadi kita untuk melindungi diri kita daripada kanser.
"Untuk membolehkan kanser bermula dan terus berkembang, ia perlu mengalahkan pertahanan sistem imun anda. Sistem imun adalah benteng pertama dan terakhir anda daripada kanser." Dr. John Bailar, M.D., Ph.D., bekas Ketua Editor Jurnal Institut Kanser Negara, Amerika.

Bagaimana Sel Kanser Merebak

Sel kanser sering berjalan ke bahagian-bahagian badan yang lain di mana ia boleh berkembang dan membentuk tumor baru. Ini berlaku apabila sel kanser masuk ke dalam saluran darah atau saluran limfa badan. Proses kanser merebak dikenali sebagai metastasis.

Jenis Kanser

Kanser menyumbangkan satu perempat daripada jumlah kematian di negara maju. Jenis yang paling biasa adalah kanser prostat, paru-paru dan kanser payudara. Jenis lain adalah kanser hati, kolon atau kolorektal, kanser, pundi kencing, ovari, endometrium, tulang, kanser kulit dan leukemia.
Penyakit ini akan dinamakan mengikut di mana ia bermula. Sebagai contoh, yang bermula di kolon akan dikenali sebagai kanser kolon. Jika ia telah merebak ke hati, ia dipanggil kanser kolon metastatik, bukan kanser hati. Dalam kes ini, sel kanser yang diambil dari hati akan sama dengan yang terdapat di dalam kolon.

Tumor yang Bukan Kanser

Tumor adalah satu ketulan yang tidak normal atau pengumpulan sel-sel, tetapi tidak semua ketumbuhan adalah kanser. Tumor yang bukan kanser dipanggil benigna. Tumor benigna boleh menyebabkan masalah - ia boleh tumbuh dengan besar dan menekan organ-organ dan tisu-tisu yang sihat. Tetapi ia tidak boleh menyerang tisu-tisu lain. Kerana tidak boleh menyerang, ia juga tidak boleh merebak ke bahagian badan yang lain. Tumor jenis ini jarang mengancam nyawa.

Rawatan, Ubat dan Penawar Kanser

Terdapat beberapa jenis rawatan, ubat atau penawar untuk kanser. Ketahui bagaimana ia bertindak dan mengapa ia digunakan, dan dapatkan maklumat apa yang boleh diharapkan daripadanya dan bagaimana ia mungkin memberi kesan kepada anda jika anda mendapatkannya.
Pembedahan - Pembedahan boleh digunakan untuk mendiagnosis, merawat, atau membantu mencegah kanser dalam beberapa kes. Ia selalunya mempunyai peluang yang besar untuk sembuh, terutama jika kanser belum lagi merebak ke bahagian badan yang lain.
Kemoterapi - Kemoterapi(kemo) adalah penggunaan ubat-ubatan atau dadah untuk merawat kanser. Ramai yang takut untuk menjalani rawatan kemoterapi. Ia akan membantu menenangkan ketakutan sekiranya diketahui apa itu kemoterapi, bagaimana ia berfungsi, dan apa hasil yang boleh diharapkan daripadanya.
Terapi Radiasi - Terapi radiasi atau sinaran menggunakan zarah bertenaga tinggi atau gelombang untuk memusnahkan sel-sel kanser atau sel rosak. Ia adalah salah satu rawatan yang paling biasa bagi kanser, sama ada secara sendiri atau bersama-sama dengan rawatan lain.
Sel Tunjang - Sel tunjang atau stem sel kebanyakannya hidup dalam sum-sum tulang, di mana mereka berpecah untuk membuat sel-sel darah yang baru. Pemindahan sel tunjang digunakan untuk memulihkan sel-sel tunjang apabila sum sum tulang telah dimusnahkan oleh penyakit, kemoterapi atau radiasi.
Imunoterapi - Imunoterapi adalah rawatan yang menggunakan bahagian-bahagian tertentu sistem imun seseorang untuk melawan penyakit seperti kanser. Ini boleh dilakukan dengan dua cara; Merangsang sistem imun anda untuk bekerja lebih keras atau lebih bijak untuk menyerang sel-sel kanser atau memberikan anda komponen sistem imun, seperti protein sistem imun. Namun terdapat protein tertentu yang membantu sel-sel kanser berkembang.

Selain itu anda juga oleh ikhtiar dengan vivix shaklee yang telah berjaya membantu ramai pesakit kanser .. Bagaimana vivix shaklee membantu pesakit kanser ? mari saya ceritakan.
Vivix merupakan makanan tambahan yang mempunyai khasiat yang sangat tinggi dalam membantu memulihkan sel-sel yang rosak akibat serangan kanser. Kandungan bahan di dalam vivix terdiri daripada bahan yang dipercayai dapat membantu sel-sel yang terjejas ini untuk kembali pulih dan dapat berfingsi seperti sediakala. Secara tidak langsung akan menyekat dari sel-sel kanser untuk terus merebak.
Bagaimana vivix bertindak dalam membantu pesakit kanser sihatt kembali?
Terdapat 4 cara atau mekanisma vivix bertindak.
1. Membaiki dan melindungi sel DNA
Cara Vivix Membantu Pesakit Kanser Sihat KembaliEkstrak yang terdapat di dalam vivix bertindak dengan melindungi dan memperbaiki sel DNA agar dapat menjalankan fungsi sel serta memberi jangka hayat sel yang sepatutnya. Sel-sel kanser telah merosakkan dan memusnahkan sel-sel yang lain dan menyebabkan sel tidak dapat berfungsi dengan baik. Resveratrol di dalam vivix mampu membantu membaiki DNA sel-sel yang telah rosak dan melindungi sel-sel tersebut.
 Cara Vivix Membantu Pesakit Kanser Sihat Kembali
2. Memberi kesan positif kepada pengawalan genetik.
Cara Vivix Membantu Pesakit Kanser Sihat KembaliPengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan jangka hayat sel. Resveratrol di dalam Vivix bertindak dengan mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sel. Sel-sel kanser telah menjejaskan jangka hayat sel-sel yang normal, jadi di sini vivix bertindak dengan melambatkan kitaran sel dan secara tidak langsung dapat melanjutkan usia sel serta melambatkan proses penuaan sel dari musnah.
3. Memberi tenaga kepada sel yang lemah. Sumber tenaga sel adalah daripada mitochondria.
Cara Vivix Membantu Pesakit Kanser Sihat KembaliSel-sel yang rosak akibat serangan sel kanser menjadi lemah dan lama-kelamaan sel itu akan mati jika sumber tenaga tidak mencukupi. Mitochondria merupakan sumber tenaga kepada sel, jadi ia sangat penting dalam memastikan sel dapat berfungsi sepenuhnya.  Resveratrol di dalam Vivix telah membantu menggalakkan pembentukan baru mitichondria dalam menyalurkan tenaga yang diperlukan oleh sel.
4. Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End Products)
Cara Vivix Membantu Pesakit Kanser Sihat KembaliPenimbunan berlebihan protin AGE boleh menyebabkan kerosakan sel yang akan menjejaskan fungsi sel serta jangka hayat sel. Apakah AGE? AGE merupakan lebihan protin dan gula yang terikat bersama. Apabila badan mengandungi banyak protin AGE sel akan menjadi tepu dan menyekat sel untuk berfungsi. Jadi apabila makin bertambah protin AGE, sel tidak dapat menjalan fungsi dengan baik. Secara tidak langsung ini akan  memudahkan sel-sel kanser menyerang sel-sel yang normal.
Ekstrak polyphenol yang terdapat di dalam Vivix yang mana 10x lebih kuat dari resveratrol merupakan bahan yang dapat melambatkan pembentukan protin AGE.
Maka dengan cara atau mekanisma inilah vivix dapat membantu pesakit kanser sihat kembali. Jika anda berminat untuk dapatkan vivix sila hubungi saya JESNAH JOSEPH ( 0148645784 ) atau anda boleh klik link dibawah .

                                          "BELI VIVIX SEKARANG "

Ahad, 26 Februari 2017

Resepi Macaroni Salad Mudah

Haii, teringat pula zaman sekolah menengah dulu .. hihi Terflashback tauu ! Dulu asal Raya Aidilfitri , majlis perpisahan guru, majlis hujung tahun dan majlis asrama selalu kan buat makan-makan ? yang paling bikin pening .. Saya tinggal hostel then think apa makanan yang patut dibawa .. seperti sedia maklum student asrama tak boleh masak right dalam asrama . Yang da pun cuma cerek karen ( water heater ) sahaja.

Fikir-fikir terdetik dalam hati mahu buat makaroni , ini slah satu favourite food . haha kalau boleh tak pandang sudah makanan lain . Jadi plan la sama kaan-kawan , kumpul duit then beli bahan-bahan.

Ok kita go through untuk resepi dan bahan-bahan makaroni legend ciptaan budak asrama ^_*.

Bahan-bahan ;-
1. Makaroni
2. Susu manis
3. Mayonis
4. Buah-buahan dalam tin ( suka hati mahu campur-campur atau sejenis punya saja ) kalau mahu jimat bajet boleh beli buah & kupas sendiri .. hihi
5. Sedikit garam

Step #1
-Kita rebus terlebih dahulu makaroni sampai agak-agak lembut. Jangan lembut sangat sampai hancur nanti tak sedap. Oleh kerana dulu di asrama cuma ada water heater apalagi kami hanya rendam makaroni dalam air panas hahaha .. kesiaan kalau ingat masa ni . Tapi makaroni tetap masak tau .

Step #2
-Biarkan makaroni sejuk sedikit , sebab kita nak letak mayonis , kalau letak time dia panas-panas mayonis akan cair jadi tak sedap .. So, biarkan dalam 5-10 minit then masukkan mayonis + sedikit garam + susu manis + buah-buahan ( kuantiti agak-agak makaroni yang orang buat ya .

Step #3
-Gaul makaroni tadi dengan semua bahan-bahan, lepas tuu korang rasa sedap ke tidak .. then jangan dulu makan tauu~ kita simpan dalam peti sejuk 1 jam atau 2 jam agar makaroni sejuk dan sedapp ! Dulu petisejuk pergi dewan makan dan minta aunti tolong simpankan dalam peti sejuk ,,haha nasib baik aunti baik tauu~

Nah, kamu budak asrama yang pening-pening mahu buat makanan bawa pergi majlis sekolah should try this .. hihi ehh~ yang baca entri ne pun sangatlah digalakkan buat resepi ne tau .. mudah macam makan kacang kan ? susah lagi makan kacang sebab mahu buka kulit hahah sampai sekarang kalau ada kawan-kawan mahu buat makaroni mesti mesej tanya saya macamana , wow angkat bakul sendiri nampak ..haha .

Sekian perkongsian resepi dari saya , Hope anda semua enjoy ^_*

Sabtu, 25 Februari 2017

Cara Elakkan Sembelit .

Pernah tak korang bertapa dalam tandas 30 minit atau lebih lama lagi ? sebab mengalami masalah sukar untuk membuang air besar kerana najis yang keras . Keadaan ini dinamakan sembelit dan amat menyeksakan bagi sesiapa yang mengalaminya kan ? Saya sendiri juga pernah mengalami masalah ini. Namun ianya dapat diatasi sekarang.

Apa itu sembelit ?
-Sembelit bukanlah penyakit. Ia adalah berkaitan dengan sistem usus pembuangan kita. Selalunya orang yang menghidapi sembelit kurang membuang air besar (kekerapan membuang air besar kurang daripada 3 kali seminggu ). Selain itu , najis yang dihasilkan juga keras dan anda terpaksa meneran semasa membuang air besar. Pembuangan air besar hanya berjaya dilakukan  dengan meneran sepenuh tenaga ,,hihi . Seterusnya rasa tidak puas walaupun setelah selesai membuang air besar dan sanggup duduk lama didalam tandas kerana berasa tidak puas membuang air besar. Akhir sekali, penghidap sembelit akan berasa perut kembung, kejang atau sakit tetapi sukar untuk najis keluar.

Punca sembelit .
-Kurang minum air.
-Kurang pengambilan serat.
-Selalu menahan diri dari membuang air besar atau bertangguh-tangguh.
-Kurang bersenam atau kurang pergerakan tubuh badan terutama warga tua.
-Sembelit yang berpunca dari perubahan hormon terutama sekali ketika mengandung. Perubahan hormon progestron yang tinggi ketika mengandung akan meregangkan otot-otot menyebabkan keadaan sembelit. Bukan itu sahaja, janin yang menekan bahagian usus juga akan menyebbkan sembelit.
-Otot-otot perut dan usus menjadi semakin lemah disebabkan peningkatan usia.
-Ubat-ubatan ang diamalkan.

Bahaya dan komplikasi Sembelit.
-Sembelit yang berpanjangan dan serius mungkin boleh menyebabkan buasir yang disebabkan oleh menahan untuk membuang air besar atau anal fissures ( koyakan pada kulit disekkeliling anus). Ia berlaku disebabkan oleh najis yang keras meregangkan otot sphinchcter. Kesannya, pendarahan rektum mungkin berlaku, dimana darah kelihatan di permukaan najis.


Kadang kala, regangan menyebabkan rektum terkeluar (terjatuh) dan ini boleh menjurus kepada pengeluaran mukus dari dubur. Rektum yang terkeluar dengan teruk dan kronik memerlukan pembedahan untuk menguatkan dan mengetatkan otot sphinchcter dubur atau untuk membaiki lapisan yang terkeluar (terjatuh).

Cara mengatasi sembelit .
-Pengambilan air yang mencukupi sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Ramai terasa sukar untuk minum 3 liter sehari, cara mudah untuk minum air sebanyak itu, dengar signal tubuh badan anda. Apabila terasa dahaga, terus minum air dan dalam masa yang sama perhatikan warna air kencing anda. Jika ianya berwarna kekuningan, perbanyakkan minum air.
-Banyakkan makanan serat seperti bijirin, gandum , sayur-sayuran dan buah-buahan.
-Kerap melakukan senaman bagi meningkatkan kadar metabolisme dan sekaligus melancarkan proses penghadaman.
-Lastly, the most important is jangan malas ketandas ..haha

Terima kasih kerana sudi membaca, semoga bermanfaat ^_*..

Tempat Rekreasi yang menarik

Hai, selamat petang semua .

Setiap hujung minggu mesti la nak jalan-jalan keluar rumah release tension kerja atau saja-saja nak bawa family jalan-jalan right ? Pernah dengar Taman Tasik Permasisuri Kuala Lumpur ? Its a best place to have fun with family ~

Sebab apa ? nah mari Jesz tunjuk apa yang menarik di Taman Tasik Permaisuri ne ..

                                  Tempat masuk Taman Tasik Permaisuri Bandar Tun Razak
                                              Track untuk yang nak jogging atau cycling .
Oh ya ~ disana ada disediakan basikal untuk disewa, jika anda berasa ingin bersenam anda boleh juga menyewa basikal yang terdapat disana . Harga sewa Rm5 1 jam .

                                      Ini siapa yang nak workout atau push up ala-ala di gims .

                    Tempat permainan kanak-kanak , jadi tak lah korang risau anak bosan disana 
                                                     A beautiful view dari atas taman .


                                              Tasik yang terdapat di tengah-tengah taman.
Apa aktiviti yang anda boleh lakukan disini ialah memancing, main bola , futsal , jogging , cycling , push up ,main badminton, buat photoshoot untuk kawin dan macam-macam lagi .. Sebenarnya kawasan taman ne sangatlah besar dan best .. sebab apa ? udara segar dan tempat yang cantik ..

Kalau rasa-rasa nak pergi ke tempat ne anda boleh datang seawal jam 8 pagi hingga 8 malam . Tiada bayaran masuk atau parking kereta .. its all free and disana juga terdapat gerai-gerai yang menjual makanan ..

Sekian entri saya buat kali ini. terima kasih untuk para pembaca ..


Khamis, 23 Februari 2017

Healing Crisis ( Krisis Penyembuhan )

Dear Readers,
Oh Hello everibadi.
Let me share you something that is common
Kebanyakan orang yang baru guna product Shaklee, akan mula mengomplen sana sini pasal side effect yang terjadi pada mereka.
Antaranya :
"Wey, apsal aku makan ESP Shaklee kau ni, kepala aku pening and denyut?
"Okay now pinggang aku macam nak patah consume Alfalfa and Lecithin kau ni, aku nak kurus, bukan nak patahkan pinggang""
Please guys, don't you ever know about
*LAW OF CURE????*
Benda kalau nak kulit putih, kena jalani proses peeling.
Benda kalau nak sihat, kena buang toksin.
Apa yang special Shaklee product ni, dia memproses, menyahtoksin dari badan dengan cepat dan optimum!
Apa yang berlaku terhadap diri anda BUKANNYA KESAN SAMPINGAN.
Ia hanya tindak balas normal yang membuktikan supplement anda berkesan !
Normally, tindak balas Healing Crisis ini mengambil masa seminggu hingga ke dua minggu.Selepas itu, anda dapat rasa perubahan positif badan anda.TRUST ME.
Selain daripada itu, anda dapat mengenalpasti masalah kesihatan anda, and you should thank to God !
Nasihat saya sebagai health consultant percuma anda,
----------------------------------------------------------------
*do not stop consuming your supplement until it works !*
----------------------------------------------------------------
Trust me, dalam sebulan anda dapat rasai perbezaannya

kredit to : kash danil

Pernah alami sakit-sakit setelah mengambil supplemen tambahan ? Jangan risau, itu dinamakan healing crisis atau dalam bahasa melayu krisis penyembuhan .. Dan bahasa sains nya pula  Herxheimer reaction. Mari saya terangkan apa itu sebenarnya krisis penyembuhan.


APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN KRISIS PENYEMBUHAN ?
-Ia merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan manusia. Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau simptom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan china, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

MENGAPAKAH KRISIS PENYEMBUHAN SELALU TERJADI SETELAH KITA MENGAMBIL MAKANAN TAMBAHAN (SEPERTI SUPPLEMEN) ?
-Menurut Profesor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan. Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat  yang akan terhakis keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat disekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.


ADAKAH KRISIS PENYEMBUHAN PETANDA YANG BAIK ?
-Ya, of course. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang simptom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.


ADAKAH SETIAP ORANG AKAN MENGALAMI PETANDA DAN SIMPTOM YANG SAMA SEMASA PROSES KRISIS PENYEMBUHAN ?
-Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin didalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

BERAPA LAMA PROSES KRISIS PENYEMBUHAN ?
-Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. Ia mungkin mengambil masa dalam 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Ramai orang yang mengambil makanan tambahan bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih tidak merasai sebarang kesan yang positif ? ramai orang bertanyakan soalan ini kan ? Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan, anda sepatutnya telah merasai perbezaan (contoh : tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik dan lain-lain.) Sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti :-
*Tidak mengamalkannya setiap hari
*Tidak mengikut dos yang telah dicadangkan
*Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambil supplemen
*Pemakanan yang tidak seimbang serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat.
*Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh panjang untuk sembuh
*Mengalami masalah emosi
*Kurang pengambilan air kosong ( mesti sekurang2nya 3 liter bagi berat badan 50kg)

Apakah tanda-tanda anda mengalami krisis penyembuhan ?
-Anda mugkin akan mengalami sakit kepala, tumbuh jerawat, tumbuh ruam, badan cepat letih , cirit-birit dan muntah-muntah.


Krisis penyembuhan bukan bermakna anda tidak sesuai untuk mengmbil supplemen tersebut, ia dalah positif. Masa all the jungkies and drugs tu nak hilang, tentulah melalui tubuh kita kan ? Jadi apa perlu kita buat ialah :-
Semoga bermanfaat untuk semua, sekian terima kasih ~

Rabu, 22 Februari 2017

Stroke dan penawarnya..

Mengikut NASAM ( National Stroke Association of Malaysia ) Stroke merupakan punva kematian ketiga terbesar di Malaysia. Stroke ialah kehilangan daya keupayaan yang teruk . Malah setiap tahun dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami stroke. Sesiapa sahaja boleh mengalami stroke, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakkan kes stroke adalah berkaitan dengan orang dewasa.

APAKAH STROK ?

-Stroke adalah serangan otak dan terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu . Otak adalah pusat saraf tubuh, ia mengawal setiap yang kita lakukan atau fikirkan, disamping mengawal fungsi-fungsi automatik seperti pernafasan.

Untuk berfungsi otak memerlukan bekalan darah berterusan yang membawa oksigen  dan nutrien yang amat penting. Apabila saluran darah didalam otak anda pecah ataupun tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrien.

Bahagian otak itu akan mati dan anda akan mengalami stroke. Dengan pantas dan senyap kerosakkan otak akan menyebabkan deria anda, pertuturan dan pemahaman bahasa , sebelelah tubuh lumpuh, sikap, corak pemikiran dan ingatan terubah.

Stroke Iskemia : Apabila timbunan plak terbentuk didalam arteri, ia menghalang pengaliran darah menyebabkan ketulan-ketulan darah beku terbentuk lalu menganggu ekalan darah ke otak.

Satu tanda penting ancaman strok ialah Serangan Iskemia Sementara (ITA), Jjuga dikenalai sebagai strok mini. Ia berlaku kerana gangguan bekalan darah yang sementara kepada bahagian-bahagaian otak. Gejala-gejala nya serupa dengan strok sebenar (Tanda-tanda strok) tetapi tidak seperti strok yang serius , gejalanya muncul lebih kurang 24jam dan akan sembuh sepenuhnya.

Disini saya ada share tentang seorang ibu yang mengalami stroke yang berikhtiar dengan vivix Shaklee.

*************************************************
[TESTIMONI VIVIX ]
STROKE

Mak stroke pada 30 November 2011 dan 2/3 daripada otak kiri dah mati...Tubuh bahagian kanan yang tak boleh bergerak. Bahagian Vibral pula kena kat speech expression.. Mak boleh faham apa yang kita cakap dan boleh proses tapi bila nak keluarkan perkataan dan nak bagitahu tak dapat..
Mula2 kena memang tragis, tak boleh bangun.. Nak express 'feeling' pun tak dapat apatah lagi benda2 lain.. Makan tak boleh.. Berhari2 juga puasa sebab doktor monitor otak takut makin membengkak @edema jadi kena operatelah buka tempurung.. Tapi bila nampak otak ok dan pengembangan tak ketara jadi tak operate jadi boleh start bagi bagi minuman ikut tube.. Huhu sakit tu.. Nak menelanpun tak dapat.. Kesian.. Selama 8 hari mak dirawat di HUSM tapi tiada apa2 tindakan dan biar macam tu je.. Lepas tu nampak batuk2 dan berkahak.. Adik-beradik fight jugalah minta mak dipindahkan ke Hospital Perdana.. Daripada tak buat apa2 sebab nampak mak makin lemah..
Bila dipindahkan je, belum warded lagi baru kat lobi Hospital Perdana, pihak Hospital buat ECG dan dekat situ dapat tahu mak ada masalah jantung iaitu injap jantung sempit dan kemungkinan disebabkan jangkitan kuman semasa kecil terus masukkan mak ke CCU. Mak seorang yang mementingkan kesihatan, memang selalu jogging dan bersenam.. Medical checkup pun selalu buat.. Seminggu sebelum kejadian mak telefon bagitahu semua cantik.. Tekanan darah ok, diabetes takde, kolesterol tinggi sikit 6.7 tapi belum sampai kena makan ubat kolesterol lagi dan boleh dikategorikan masih normal untuk individu yang sihat tanpa sebarang masalah..
Pakar Neurologist Dr Munawwir yang rawat mak pun kagum sebab kebiasaannya orang yang hadapi masalah injap jantung dah menunjukkan tanda pada setiap kehamilan dan pada usia 40-an.. Tapi mak hanya dapat tahu bila usia 55 tahun. Doktor jangka 6 bulan mak dah boleh jalan dan setahun dah dapat jogging.
Ubat yang mak makan sekarang
1) Nootropil
2) Amiodarone
3) Simvastatin
4) Warfarin

Disebabkan dah lebih 6 bulan tapi masih belum recover, saya cuba bagi mak Vivix.. Sebelum ni tak bagi sebab saya takut mempengaruhi kadar kecairan darah mak sebab ambil Warfarin kan.. Lepas 'study' punya 'study' dan yakin, saya tekad belikan mak Vivix beberapa hari lepas bila saya bawa mak balik KL ni.. Dalam waktu terdekat ni akan buat test kecairan darah juga..
Alhamdulillah dalam tempoh 2 3 hari bagi mak Vivix ada peningkatan. Tangan mak yang dah mengerekot keras dah mula lembut dan ringan semula.. Dan semalam abang dah 'train' mak berjalan guna tongkat satu berkaki empat.. Memang dah boleH..Syukurkan..
Credit : Ummu Ainan

************************************************

Apa itu vivix ?

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. 
Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Tersenarai di atas adalah kebaikan, khasiat dan manfaat Vivix. Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA. 
Penjelasannya;

Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.
Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.
#10 KEBAIKAN VIVIX!
1) Menggalak penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
2) Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
3) Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
4) Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
5) Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
6) Mengurangkan insiden bg penyakit nyanyuk
7) Membantu dlm proses penurunan berat badan
8) Menyokong kesihatan mata
9) Meningkatkan kesihatan imum badan
10) Menggalakan kesihatan keseluruhan
Vivix telah terbukti menyelesaikan masalah penyakit2 serius, antaranya :
• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - lambat sembuh
Di Shaklee, satu produk yang berjaya mencetuskan revolusi terbaru iaitu anti penuaan selular VIVIX adalah jawapan untuk masalah-masalah di atas.
Di kala usia meningkat ini, pengambilan pelbagai jenis ubat atau vitamin menjadi sangat sukar. TETAPI, anda hanya perlukan 1 SUDU TEH VIVIX sahaja sehari. Mudah sahaja kan.
Kandungan VIVIX adalah 10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.

Jika anda berminat untuk dapatkan vivix anda boleh hubungi saya Jesnah Joseph (0148645784) atau boleh klik "beli vivix sekarang".

Selasa, 21 Februari 2017

Testimoni Pesakit Stroke Sembuh Dengan Vivix Shaklee

Kita sudah biasa dan tahu bila orang sebut stroke berbanding dalam perkataan dalam bahasa melayu. angin ahmar yang kurang disebut walaupun ianya sama maksud. Stroke berlaku apabila sel otak tiba-tiba mati akibat kurang bekalan oksigen dan berpunca samada saluran darah kepada tisu otak tersumbat atau berlaku pendarahan didalam otak.

Bila terjadi pesakit stroke akan menjadi lumpuh sebelah badan, tidak boleh bertutur,koma,hilang ingatan dan boleh membawa maut. Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang stroke boleh klik "Punca stroke dan cara merawat"

Disini saya ada kongsikan kisah benar seseorang yang telah sembuh dari stroke dengan mengamalkan vivix shaklee..
***********************************************

Assalammualaikum..
Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.
.
Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.
Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.
1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku.
Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.
4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..
1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga...
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.
Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.
Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.
Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.
Alhamdulillah setelah hampir setahun...saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.
Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.
I love Shaklee...
(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakannya.
Credit: supermom shaklee story

Inilah kisah perjuangan beliau dalam melawan penyakit stroke ..Jika anda mengalami stroke tidak salah sekiranya kita ikhtiar cara lain selain ubat-ubatan dari hospital . Jika anda berminat untuk dapatkan vivix boleh hubungi saya Jesnah Joseph (0148645784) atau boleh terus membeli secara online klik "Beli Vivix Shaklee Sekarang " ..

Terima kasih sudi membaca ~


Isnin, 20 Februari 2017

Penyakit Stroke, Punca dan Cara merawat Stroke

Hai selamat petang dan selamat sejahtera, harini saya inin kongsikan sedikit mengenai Stroke. Selalu dengar kan penyakit ne ? paling banyak menyerang orang tua dan merupakan pembunuh yang sangat cepat. Tetapi AWAS !! Golongan muda sekarang pun ada juga yang menghidapi penyakit stroke ini. Jadi mari kita kenali apa punca dan cara merawat stroke ini.

Apa itu Stroke ?
-Stroke atau angin ahmar adalah suatu keadaan dimana sel-sel otak manusia  secara tiba-tiba mati kerana kekurangan oksigen. Stroke boleh disebabkan oleh halangan aliran darah atau akibat pecah arteri yang membekalkan oksigen ke otak. Akibatnya seseorang itu tiba-tiba boleh hilang keupayaan untuk bercakap, selain itu ada juga yang terkena penyakit stroke akan mempunyai masalah untuk mengingat (hilang ingatan) atau badan lumpuh.

Angin ahmar ialah kecederaan saraf yang serius dan gejalanya ialah kehilangan fungsi saraf secara tiba-tiba.Ia telah dikategorikan sebagai kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal serta juga kematian jika tidak dirawat dengan cepat.

Terdapat 2 jenis stroke iaitu :Jenis PertamaIschemic-Stroke jenis ini berlaku bila salur darah ke otak tersumbat.Salur darah ini tersumbat disebabkan oleh ketulan darah atau bila ada arteri yang mula sempit dipenuhi dengan kolestrol dan benda-benda berlemak yang lain yang melekat pada dinding salur darah. 

Jenis KeduaHemorrhagic-Stroke hemorrhagic berlaku sebab salur darah pecah,darah terkeluar dari salur darah dan membunuh sel otak.Salah satu penyebab stroke ini adalah tekanan darah tinggi.
Rawatan bagi stroke biasanya adalah dengan pembedahan untuk mengeluarkan darah beku dan ia memakan kos yang sangat tinggi.
Punca stroke 
1) Usia- apabila usia kita meningkat kearah lebih tua maka makin besarlah risiko kita untuk mendapat penyakit stroke.
2)Sejarah keluarga yang memang menghidapi stroke.
3)Ada penyakit darah tinggi ( boleh membawa kepada stroke)
4)Kandungan kolestrol tinggi
5)Perokok tegar
6) Penyakit Diabetis ( kencing manis) Boleh rujuk artikel "penyakit diabetis" untuk info kencing manis.
7) Obesiti
8) Mengalami stroke ringan sebelumnya
9)Tingginya kadar homosistein (sejenis asid amino didalam darah)
10)Penagih atau penggunaan alkohol yang tinggi.
11)Kemurugan dimana wanita pertengahan umur dengan kemurungan klinikal mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat stroke.

Tanda-tanda Seseorang Terkena Stroke

-Wajah melabuh= satu sisi muka terasa berat muka atau kurang deria rasa. Kalau nak contoh lebih senang, suruh orang tersebut senyum, jika senyuman diwajahnya tidak seimbang atau sekata, itu menandakan ia mempunyai stroke. Jangan pula orang yang senyum sumbing korang katakan ada storke ,, hahah
-Lemah anggota tangan = salah satu tangan rasa lemah atau kebas. Contoh, minta orang tersebut angkat kedua-dua tangan ,jika satu tangannya tidak terangkat atau sebahagian saja dapat digerakkan bererti orang berkenaan menghidapi stroke.
-Sukar bertutur= pertuturan yang tidak jelas .
-Mengalami kekeliruan secara tiba-tiba dan sukar memahami sesuatu perkara.
-Kebas kaki, tangan atau muka secara tiba-tiba.
-Menghadapi masalah penglihatan atau tidak dapat melihat secara tiba-tiba sama ada sebalah mata sahaja atau kedua-duanya.
-Hadapi masalah untuk berjalan, pening dan hilang keseimbangan secara tiba-tiba.
-Sakit kepala yang melampau .
Cara Merawat Penyakit Stroke
1- Elak dan berhenti merokok
Merokok menyebabkan atherosclerosis (pengerasan dinding pembuluh darah) dan membuatkan darah menjadi mudah menggumpal.
2- Pemeriksaan tekanan darah secara rutinTekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan pembuluh darah mengalami tekanan berlebihan.
3- Penyakit jantungSekiranya terdapat gejala atau gangguan jantung seperti dengupan yang tidak teratur atau kadar kolestrol tinggi,anda seharusnya  mendapatkan rawatan susulan doktor untuk mengelakkan terjadinya serangan strok.
4- Kawal tekanan perasaan dan stressStress juga boleh mengganggu kesihatan jantung,oleh itu tangani dan kawal stress dengan baik.
5- Jaga PemakananLebihkan sayuran dan buah-buahan supaya makanan berserat dapat mengawal lemak,kurangkan lemak,garam dan gula.Kurangkan makan daging merah kerana lemaknya menyebabkan pembuluh darah mengeras.
6- Kawal berat badan dan ketahui BMI andaMemiliki badan gemuk atau obesiti akan meningkatkan risiko stroke.
7- BersenamBersenam mampu menurunkan tekanan darah dan menyihatkan ,disamping membakar lemak.
8- Hindari alkoholMeminum alkohol menjadikan tekanan darah naik,malahan bagi umat Islam pun wajib untuk kita mengelakkan minuman alkohol.
Bagaimana Vivix Shaklee membantu masalah stroke?Vivix adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat,lobak ungu,elderberi dan Knotweed Jepun.
Vivix mengandungi resveratrol yang 10 kali lebih efektif dari hanya resveratrol.Ianya tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semulajadi ,tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

Apa itu Resveratrol?
  • Antioksidan yang kuat
  • Anti-inflamasi
  • Anti-kanser
Banyak lagi fungsi Vivix,antaranya…#Vivix juga membantu melindungi dan memperbaiki sel dari peringkat DNA yang typo rosak,mati,abnormal akibat serangan berjuta-juta perosak setiap hari.
#Vivix membantu mengaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot dan menggalakkan sel menjadi sihat semula.
#Vivix membantu menurunkan kolestrol dalam darah dan menghalang pengoksidaan kolestrol LDL (kolestrol jahat). Oksidasi LDL ini yang menyebabkan serangan kardiovaskular / jantung.
#Vivix sangat tinggi anti-oksidan yang membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh.

Ekstrak elderberry membantu dalam perlindungan tubuh terhadap penyakit kardiovaskular,stroke dan serangan jantung.
Manakala ekstrak lobak ungu membantu dalam kesihatan salur darah,platlet dan lipoprotein yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.
Pengguna Vivix telah menunjukkan bukti bahawa Vivix banyak membantu pemulihan pesakit stroke. Disini saya ada sertakan beberapa testimoni yang berjaya sembuh dari stroke dengan vivix.
Dimana nak dapatkan vivix ? Hubungi Jesz . Atau and hanya boleh klik Link yang saya sediakan "Beli vivix sekarang"
-Wasap ( 0148645784 )

Ahad, 19 Februari 2017

Resepi Dumpling

Siapa peminat tegar dumpling ? ehh~ semua orang mesti suka makan ne kan ? sedap bah tuu..hihi Tapi selalu makan di kedai-kedai boleh tahan lumayan juga harga kan ? terus rasa macam tak puas makan ? Selalunya orang Cina yang selalu bikin dumpling ne, tapi jangan risau kita pun boleh buat.. nah ini hari Jesz bagi kamu resepi tak susah bah buat dumpling ne..macam dalam iklan TV semudah ABC saja dia bilang ~ hihi

Resepi Siumai/ Dumpling
---------------------------------------------------
Bahan-bahan untuk buat kulitnya.
250gm tepung gandum
80gm tepung ubi
200-220ml air panas mendidih
sedikit garam
1 1/2 sudu besar minyak masak
#ada juga jual kulit dumpling, bagi yang mahu senang boleh direct beli kulit dumpling yang ada jual di pasaraya.
Cara-cara membuatnya.
1. Satukan tepung gandum,tepung ubi, garam dan minyak masak.Gaul sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air panas.
3. Uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
4. Biarkan adunan selama 20 minit dalam bekas tertutup.
Bahan-bahan untuk intinya
1. 2 keping isi ayam dikisar halus
2. 12 ekor isi udang dikisar halus
3. 3 biji bawang merah kecil dicincang halus
4. 2 biji bawang putih dicincang halus
5. sedikit carrot dicincang halus
6. sedikit daun bawang
7. sedikit lada sulah
8. garam dan gula secukup rasa
9. 1 sudu besar sos tiram
10. 2 sudu besar tepung jagung
11. 2 sudu kecil minyak bijan
12. 1 biji telur dipukul kembang
13. 1 biji cili merah besar dipotong halus
Cara-cara membuatnya
1. Satukan semua bahan.gaul sebati.
OKK sekarang proses melipat dumpling
1. Canaikan adunan tepung tadi..macam kita buat karipap. Sama cara juga kalau guna kulit dumpling yang hanya dibeli di kedai.
2. Letak inti ditengah-tengah.okk boleh lah lipat mengikut kreativiti anda. Buat mcm karipap pun boleh..
3. Bila dah siap bolehlah kukus.okk siap.. Selain kukus, korang boleh juga goreng dan masak sup dumpling ..hihi
Ok terima kasih kerana sudi membaca dan selamat mencuba ^_*