Khamis, 22 Jun 2017

Resepi Ikan Cencaru Bakar Tanpa Menggunakan Oven ! Guna Periuk Je Bakar~

Hai, petang semua .. Tengah buat apa tu ? Pikir menu berbuka nanti ke ? hihi

Harini saya nak share sedikit menu yang simple tapi sedap tau~ boleh makan hingga tiga piring nasi nanti^_* haha gurau je, menu ne paling  best untuk orang yang duduk rumah bertingkat-tingkat macam saya la~

Nak makan ikan bakar bukan senang mahu cari sini Kuala Lumpur, lagi-lagi sekarang kita duduk rumah yang bertingkat-tingkat dan oven pula tiada ? Nak membakar guna arang, silap-silap datang abang bomba nanti ahha. Apa nak buat kalau kita betul-betul teringin nak makan ikan bakar ala-ala di Sabah tu ? Kita bakar la ikan atas kuali !

Eh, eh tak percaya kamurang boleh bakar ikan atas kuali ? Mari sini saya share macamana mahu bakar ikan tanpa oven, tanpa arang hanya kuali dan gas..

Resepi Ikan Cencaru Bakar ( Kampung Style )

Bahan-bahan :
  • 3 ekor ikan cencaru
  • 4 helai daun pisang ( kalau tiada daun pisang gantikan dengan foil paper)
  • 2 biji bawang merah *
  • 6 ulas bawang putih *
  • 2 batang serai *
  • 3 inci halia *
  • 3 inci belacan *
  • 4 batang cili merah *
  • 2 batang cili hijau *
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos cili
  • Sedikit air asam jawa ( untuk hilangkan bau hanyir ikan )
  • Sedikit kicap manis ( kalau tiada, ganti dengan gula )
  • Sedikit garam
  • 3 biji limau kasturi

P/S : Untuk yang bertanda * kasih blend ( kisar ) sehingga halus.

Cara Memasak :

 1. Setelah bahan kisar siap, panaskan kuali masukkan minyak masak sedikit, dan goreng bahan-bahan yang dikisar tadi, tapi jangan sampai garing pula.

2. Jangan lupa masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, air asam jawa dan garam kedalam bahan kisar yang digoreng tadi.

3. Setelah bahan kisar agak-agak macam pecah minyak, seperti gambar yang saya tunjukkan, matikan api. Ketepikan seketika bahan kisar tadi.

4. Cuci ikan cencaru bersih-bersih.

5. Seterusnya, letakkan bahan kisar yang telah digoreng tadi di atas daun pisang. Dan letakkan ikan lalu letakkan bahan kisar menutupi ikan macam dalam gambar.

6. Panaskan kuali, tapi jangan letak minyak. Selepas itu, bungkus ikan cencaru menggunakan daun pisang atau kertas foil aluminium lalu masukkan kedalam kuali, seperti dalam gambar.

7. Terbalik-balikkan ikan cencaru dalam setiap 5 minit atau 3 minit, sebab nanti hangus. Api gas jangan terlalu kuat, cukup api kecil sahaja. Bakar ikan cencaru sehingga garing dan kering sedikit.

8. Taraa! dah siap, ehh last sekali, potong-potongkan limau dan perah atas ikan cencaru, perghhhh~

Selamat mencuba ~ hehe silakan share ya guys*



6 ulasan:

  1. sedapnya. suka makan caru bakar macam nih yang ada rempah siap.

    BalasPadam
  2. Kecur air liur nampak ikan ni... Sedap..

    BalasPadam
  3. Mau try buat ni😀

    BalasPadam
  4. Mau try buat ni😀

    BalasPadam
  5. MasyaAllah. Nampak gambar pun meleleh ayak liuq. Hihi... nanti kak aya pun mau cuba. Thanks resipinya 😍

    BalasPadam