Ahad, 11 Jun 2017

Tidak Datang Haid Lepas Bersalin, Adakah Tanda Darah Kotor Terkumpul Dalam Badan ?

Tentu ada kalangan ibu-ibu baharu bersalin anak pertama berasa cemas kerana masih tidak datang haid walaupun anak sudah berusia enam bulan keatas. Risau juga kalau-kalau "lekat". Bukan tak bersyukur tetapi jika anak masih kecil lagi, kalau boleh hendaklah ada jarak sedikit.

Apa kaitan haid dengan penyusuan ?
Jangan risau sebab perkara itu adalah normal terutama kalau ibu jenis yang menyusukan anak secara eksklusif dengan susu ibu iaitu tak mencampurkan dengan susu formula atau sebarang cecair lain pada enam bulan pertama. Bahkan penyusuan diteruskan lagi sehingga anak berusia dua tahun. Ini kerana hormon prolaktin (hormon penyusuan) ibu berada pada paras yang sangat tinggi.

Sebenarnya setiap ibu akan melalui fasa yang berbeza antara satu sama lain. Tidak ada waktu khusus yang boleh dianggarkan bila kitaran haid ibu menyusu akan stabil. Ada yang mula datang haid selepas beberapa minggu, beberapa bulan, selepas setahun atau juga apabila bayi sudah mula makan. Bahkan jangan terkejut kerana ada juga yang hanya datang haid selepas bayi berhenti menyusu sepenuhnya ! Oleh itu, ibu menyusu yang tidak datang haid dalah perkara normal dan tidak semestinya ia petanda diri positif mengandung.

Selain dari itu ada ibu menyusu yang mengalami kitaran haid yang tidak stabil sepanjang menyusukan bayi. Misalnya, datang haid dalam kitaran hari yang singkat atau lebih lama berbanding biasa. Bahkan ada juga yang hanya datang haid sekali, kemudia tidak datang berbulan-bulan sehingga haid seterusnya tetapi bukan mengandung. Semua itu adalah normal bagi ibu yang menyusukan bayi.

Kekalkan Kesihatan Ibu Selepas Bersalin
Bila seorang wanita itu mengandung dan menyusu, dia perlukan lebih banyak nutrisi berbanding wanita lain. Jadi, penting untuk ibu-ibu menjaga pemakanan untuk mengekalkan kesihatan sendiri.

Tetapi ada ibu-ibu yang tidak dapat untuk menyusukan bayi kerana susu kurang dan bayi sering merengek kerana tak kenyang ? Akhirnya ibu mengalah dan berikan anak susu formula. Sila baca artikel >>Cara Cepat Tambah Susu Badan<<

Tapi ada sesetengah orang juga kata untuk maintain penghasilan susu tak perlukan suplemen pun. Kena jaga pemaakanan dan mengepam dengan kerap (amalkan konsep supply and demand). Namun dalam keadaan dunia sekarang, agak mustahil kita nak dapatkan zat makanan sepenuhnya daripada pemakanan harian.

Ikhtiar Untuk datang Haid
Terkadang ada yang rasa tak selesa juga bukan ? Apabila haid tidak datang begitu lama, dan menyebabkan kulit muka kusam dan sebagainya. Anda boleh ikhtiar dengan GLA Shaklee ..

Mari kita risik-risik sikit tentang kebaikan GLA Shaklee .

 • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
 • Meningkatkan kesuburan
 • Melegakan PMS (Pre-Menstuation Syndrome)
 • Membantu dalam menangani monopause
 • Menguatkan kuku dan rambut
 • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
 • Membantu menangani ekzema
 • Melegakan simptom akibat Rhematoid Artritis
 • Mengandungi Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
 • Menguatkan imuniti badan
 • Merperlahankan proses penuaan
 • Mengurangkan "blood clot" yang menyebabkan serangan jantung
 • Mengawal kencing manis
 • Mengawal kolestrol
GLA Shaklee boleh diambil oleh wanita dan lelaki. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat dan masalah-masalah seperti diatas.

Testimoni :

Jika anda berminat untuk mencuba GLA Shaklee, jangan segan-segan hubungi saya 0148645784 (Jesnah), saya akan berikan anda konsultasi terbaik!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan