Rabu, 19 April 2017

Resepi Kuih Seri Muka

Petang semua:) Disebabkan ramai yang berminat mahu tahu resepi kuih seri muka, disini saya share reseipi untuk kamu.. Tak susah pun sebenarnya buat kuih seri muka ne:) yang penting masa buat muka berseri-seri. haha

Ok, Tengok bawah ne saya share resepi ya guys! Semoga membantu..

Bahan-Bahan :

  • 2 cawan beras pulut
  • 4 1/2 cawan santan pekat (Kalau guna santan fresh dari kepala lagi sedap)
  • 2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung @ kastard
  • 3 helai daun pandan (Kisar, dan ambil airnya 1/2 cawan)
  • 3-4 titik pewarma hijau 
  • 1 biji telur
Kuih seri muka mempunyai dua lapisan, jadi pertama kita buat lapisan bawah.

Bahan Lapisan Bawah :
  • 2 cawan beras pulut 
  • 2 1/2 cawan santan pekat
  • 1 sudu teh garam 
Cara Memasak :
  1. Rendam dulu beras pulut selama 1-3 jam. Mahu rendam semalaman pun boleh, supaya pulut lebih lembut nanti.
  2. Setelah pulut direndam, letakkan dalam loyang untuk dikukus.
  3. Sebelum beras pulut dikukus, masukkan santan dan garam, gaul sebati bersama dengan beras pulut.
  4. Setelah itu, kukus 45minit-1 jam.
  5. Bila buka pengukus, nampak air santan dah kering, tekan-tekan beras pulut agar lebh kemas nanti.
  6. Setelah selesai, ketepikan seketika.
Bahan-bahan Bahagian atas :
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar tepung jagung @ kastard
  • 3-4 titik pewarna hijau
Cara Buat :
  1. Campurkan semua bahan diatas. Gaul menggunakan whisk atau sudu pun boleh. 
  2. Gaul sehingga semua sebati. 
  3. Selepas itu, tapiskan dengan penapis. ( Bagi membuang tepung yang berketul-ketul)
  4. Setelah siap ditapis, masukkan kedalam loyang yang ada beras pulut tadi secara perlahan-lahan.
  5. Dan kukus sekali lagi selama 30 minit-40 minit. 
  6. Apabila bahagian atas kuih agak keras sudah dan tidak cair, bolehlah matikan gas.
  7. Kalau atas kuih seperti agak berair disebabkan terkena wap dari penutup periuk, ambil sehelai tisu dan letak atas kuih seketika.
  8. Setelah itu, biarkan kuih sejuk seketika, baru potong dan boleh lah dihidang ^_^
  9. Jangan potong waktu panas, kerana akan hancur. hehe
Ok, dah siap bolehlah kopi-kopi:) Selamat mencuba semua.

Tiada ulasan:

Catat Komen