Isnin, 13 Mac 2017

Resepi Ayam Masak Merah

Siapa suka makan ayam masak merah ? Hah, kalau suka marilh belajar cara masak, saya sangat suka makan ayam masak merah apalagi ditambah dengan nasi pulut, pergghhhh !!! 3x tambah nasi kot .. hahah lupakan diet seketika .. Ok back to resepi .. boleh baca dibawah ne ya~


Bahan-bahan :-

  • Setengah ekor ayam 
  • 5 sudu makan cili kering kisar
  • 4 sudu makan sos cili
  • 4 sudu makan sos tomato
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 2 buah pelaga 
  • 1 biji bawang besar (hiris macam biasa )
  • 1 biji cili merah (hanya kulitny diambil & potong memanjang )
  • 1 batang serai (ketuk ja guna pisau pemotong )
  • 1 inci halia *
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
Yang bertanda * tumbuk guna lesung .. sehingga hancur dan menjadi pes halus.

Cara memasak :-
  1. Lumurkan ayam garam dan kunyit, lalu goreng kesemua ayam tersebut. Setelah ayam selesai digoreng ketepikan dahulu.
  2. Untuk sos masak merah pula, panaskan sedikit minyak, masukkan buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang dan tumis sehingga naik bau.
  3. Seterusnya masukkan bahan yang telah anda tumbuk dalam lesung tadi dan serai, tumis lagi sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili kering kisar, tumis sehingga pecah minyak , lalu masukkan sos cili dan soso tomato, tumis lagi sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan garam dan secukup rasa, kacau rata. Seterusnya masukkan bawang besar, cili merah dan ayam goreng. Kacau rata dan masak sehingga bawang besar dan cili merah layu. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Mudah kan ? hehe bolehlah cuba masak untuk makan malam ne. Sekian perkongsian resepi dari saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan